28 Kasım 2013 Perşembe

Diyanet İşleri Başkanlığı yarattığı tehlikenin farkında mı?

Din eğitimi kreşe indi !Diyanet tarafından yürütülen ‘Kuran Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi’ kapsamında, Adana’da Kuran kurslarına katılanların çocukları için açılan sınıflarda, 4- 6 yaş grubundaki çocuklara oyun ve şarkılarla dini bilgiler veriliyor.

Kuran kursunda yaş sınırının kaldırılmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Kuran KurslarıOkul Öncesi Din Eğitimi Projesi’ hazırladı. Bu proje kapsamında, anneleri Kuran kursuna giden 4- 6 yaş grubundaki çocuklar için eğitim sınıfları açılması kararlaştırıldı ve pilot olarak seçilenAnkara, İstanbul ve İzmir’de 10’ar, Adana, Kayseri, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun, Erzincan veRize’de 5’er sınıfı geçmeyecek şekilde hazırlık yapıldı. Kuran kurslarında kursiyer olarak eğitimgören kadınların 4-6 yaş grubundaki çocukları için açılması planlanan kreşlerde görevlendirilmek üzere de Kuran kursu öğreticileri arasından ‘okul öncesi eğitimi sertifika programına’ katılmış kişiler seçildi.
‘Uzun zamandır talep vardı’

İlk kreşlerin açıldığı kentlerden biri olan Adana’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Müftüsü Arif Gökce, kentte 5 Kuran kursunda, 4-6 yaş grubu çocuklara eğitim verileceğini ve hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını aktaran Gökce, şimdilik 21 çocuğun katılımıyla Kıbrıs Şehitleri Kuran Kursu’nda ve 23 çocuğun katılımıyla da Müminler Kuran Kursu’nda uygulamaya geçildiğini söyledi.

Kuran kursuna gelenlerin çoğunlukla çocuğuyla ya da torunuyla geldiğini ve bir şekilde bu çocukların oynayabileceği bir yereihtiyaç duyulduğunu belirten Gökçe şöyle devam etti:

“Uzun zamandan beri başkanlığımızdan istenen bir talepti, çocuklara oynayabilecekleri, eğlenebilecekleri bir ortamın oluşturulması. Projeyle birlikte anneleri üst katta veya bir sınıfta dersalırken çocuklar da yan tarafta belletmenlerin elinde olacak. Bu belletmenler sınavla seçilecek. Hem İlahiyat mezunu, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Öğretmenliği diploması olan, şayet eğitim diploması olan öğretmenlerimiz yoksa İlahiyat mezunu olmakla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’ndan okul öncesi çocuklara bakabilme kabiliyeti olan sertifikalı hocalarımız burada görev alacaklar. Şu anda veliler çok memnun.

Bu arada yavrularımıza oyunla öğrenebilecekleri, şarkıyla, ilahiyle öğrenebilecekleri bir takım temel, az, öz, kısa bilgi de o esnada verilebilir. Şimdi bir takım denemeler yapılıyor. Yani zaten o yaşta çocuk namazdan, ibadetten sorumlu değil. Hiçbir dini sorumluluğu söz konusu değil. Tamamıyla bir şiir, eğlence, şarkı formatında belki bazı şeyler duyuyor, öğreniyor olabilirler. Biz pilot olarak 5 Kuran kursunda bu çalışmayı yapıyoruz.”

UZMANLAR NE DİYOR?

Prof. Dr. Fahreddin Kayadibi (Din Eğitimcisi): “Her şey çocuğun seviyesine göre yapılmalı. Batı’da da okul öncesi din eğitimi söz konusu. Ama bu, seviyeye ve anlayışa göre yapılabilecek bir eğitim olmalı. Çok donanımlı, pedagojik formasyonu olan kişilerin uygulaması lazım bu eğitimi. Çocuğa taşıyamayacağı,  yük yüklenmemeli. Çocuklara anlamayacağı şeyleri kesinlikle anlatmamak gerekir, çocuklar dinden de soğur. Hassas bir konudur.”

Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı): “Çocuk psikolojisi gereği böyle bireğitim modeli geliştirilmiş. Bıktırmadan, dini sevdirerek küçük çocuklara öğretmek mümkün. Projede bu başarılırsa güzel bir kazanım. 4-6 yaş grubu çocukların kaldıramayacakları bilgiler verilmez. Öğretim pedagojik olmalı. Şarkı, türkü ve oyunlarla her türlü eğitim onlara sevdirerek verilmeli. Çocuk bir taraftan eğlenecek bir taraftan da öğrenecek. Bu pedagojide vardır.”

Sinem Demirel (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Genç Sağlığı Psikoloğu): “Din soyut bir kavram. Soyut kavramlarla ilgili eğitim verilirken oldukça dikkatli olmak gerekir. Soyutlama dediğimiz soyut kavramları kavrama ve muhakeme edebilme becerisi çocuklarda 11 yaşta gerçekleşebilir. Adalet, özgürlük, hukuk gibi soyut kavramlar konusunda nasıl eğitim vermiyorsak, bu yaşta bir din eğitiminin de manası yok. Zamanından önce gelen bilgi ruh sağlığı açısından sakıncalıdır.”

DHA

0 Yorum:

Yorum Gönder

* Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır *

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa