14 Ağustos 2014 Perşembe

Gaziantep'te Suriye Provakasyonu Yine Devam Ediyor

Gaziantep'te alarm200 bini aşkın Suriyeli'nin yaşadığı Gaziantep'te, protesto olaylarının gerçekleştiği semtlerde güvenlik önlemleri artırıldı. Yeni gerginlikler yaşanmaması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile STK temsilcilerinin sağduyu çağrısı yaptığı Gaziantep'te, protesto gösterilerinin temel sebebinin ise Suriyelilerin gelişi ile birlikte artan kira fiyatları ve işsizlik olduğu ileri sürülüyor.

Sanayi kenti olan Gaziantep, iç karışıklığın başlamasının ardından ülkelerini terk eden binlerce Suriyeli'nin akın ettiği kent oldu. Resmi kayıtlara göre yaklaşık 200 bin, gayrı resmi olarak ise 300 bin civarında Suriyeli'nin yaşadığı tahmin edilen kentte, sığınmacıların gelişi ile birlikte kira fiyatları 2- 3 kat arttı. Daha önce 150 lira civarında olan ve çoğunluğu asgari ücretle çalışanların oturduğu kenar semtlerdeki kira fiyatları 400 liraya yükselirken, Suriyelilerin ucuz fiyata çalışması veya açtıkları işyerlerinde vergi ve SGK giderleri olmadığı için haksız rekabete yol açtığını ileri sürenler tepki göstermeye başladı.

 Gaziantep'te, son 2 aylık süreçte özellikle sosyal medya kanallarında kurulan gruplarda Suriyelilere protesto çağrıları yapıldı. Çağrıların ardından kent merkezinde toplananlar, burada önlem alan polisler tarafından uyarılıp dağıtılarak protestoların büyümesi ve yayılması engellendi.

GECE SOKAKTA SURİYELİ AVINA ÇIKILDI

 Gündüz yaşanan ve polislerce engellenen gerginlik, gece Ünaldı Mahallesi ile etrafında bulunan diğer mahallelere sıçradı. Havanın kararması ile kentin farklı mahallelerinde ellerinde sopa, bıçak ve pala ile sokağa çıkan gruplar, 'Suriyeli'leri istemiyoruz' sloganları atarak yürümeye başladı. Protestocuların sayısı geçtiği güzergah üzerinde destekçi bulmaları ile artarken, grupta bulunanlar sokaklarda karşılarına çıkanlar ile ev bulamadıkları için parklarda kalan Suriyeli'lere saldırdı. Olaylar sırasında 4'ü bıçakla 9'u ise dövülerek yaralanan 13 Suriyeli ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere götürüldü. Polisin engel olup dağıttığı gruplar ise mahallelerin farklı sokaklarında yeniden toplanarak, güvenlik güçlerinin bulunmadığı güzergahlarda protestolarını sürdürdü. Bu sırada öfkeli kalabalıktakiler yol üzerinde park halinde olan Suriye plakalı araçların camlarını kırıp tahrip etti. Gece geç saatlere kadar süren olaylarda göstericilerin ters çevirip ateşe verdiği Suriyelilere ait araçlar ise sağduyulu mahalle sakinleri tarafından söndürüldü. Gerginlik sırasında polisin uyarısına rağmen dağılmayan ve bulundukları grubu kışkırttığı ileri sürülen 17 kişi ise gözaltına alındı. Yaşananların ardından polis zırhlı araçlarla olayların yaşandığı mahallelerin sokaklarında devriye görevi yaparak, grupların toplanmalarını engelledi.

0 Yorum:

Yorum Gönder

* Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır *

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa