27 Mart 2014 Perşembe

CHP Büyükşehir Belediye adayı Ekici’den herkese ev

Uzmanları Ekici’nin iddiasını gerçekçi bulduCHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Akif Ekici’nin 58 bin liraya 112 metrekare ev projesi büyük ilgi uyandırırken, bu fiyata ev yapılamayacağı yönünde eleştiriler de almıştı. Biz de konunun uzmanlarına sorduk. Uzmanlar, “ Kar amacı gütmedikten sonra 58 bin liraya 112 metrekare ev rahatlıkla yapılabilir.” mesajı verdiler.

İnşaat sektörü, Ekici’nin 58 bin liraya ev projesinin gerçekçi olduğunu belirterek, “Kar amacı gütmedikten sonra 58 bin liraya 112 metrekare ev rahatlıkla yapılabilir.” şeklinde görüş belirttiler.

CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Akif Ekici’nin 58 bin liraya 112 metrekare ev projesi büyük ilgi uyandırırken, bu fiyata ev yapılamayacağı yönünde eleştiriler de almıştı. Biz de konunun uzmanlarına sorduk. Uzmanlar, “ Kar amacı gütmedikten sonra 58 bin liraya 112 metrekare ev rahatlıkla yapılabilir.” mesajı verdiler.

“Yeter ki kar amacı güdülmesin”

Yapılan açıklamalarda 58 bin liraya ev mi olur? sorusuna inşaat sektörünün genel cevabı; “yapılır” oldu. Konu ile ilgili sorduğumuz İnşaat mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, Alçı Dekorasyoncular Derneği Başkanı Memik Aktaş ile yapılan açıklamalarda genel kanı, kamu yararına sıva üstü harcamalarda aşırı israfa gitmemek şartı ile bu paraya, 112 m2 evin yapılabileceğini belirtiler.

“1 metrekarenin yaklaşık maliyeti 500 lira”

İnşaat mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, “ Bir metre kare inşaatın yaklışık maliyeti 500 liraya mal oluyor. 112 metrekareyi kabaca hesaplarsek 56 bin liraya denk geliyor. Bunu bir müteahhit yapamaz. Ama vatandaşa hizmet anlayışı ile kamu yararına hareket edilirse bu iş yapılır” dedi.

“Bu fiyata faiz, vade farkı gibi etmenler olmazsa ev yapılır”

Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, “ Bu fiyata faiz, vade farkı gibi etkenler olmazsa ev yapılır. Vatandaşa hizmet anlayışı ile hareket edilirse bu mümkün. Ev yapıldıktan sonra gelen kdv ve faizler evin fiyatını arttırıyor. Yapılan inşaatlarda arsa payının yüksek oluşu da ev fiyatlarını arttırıyor. Yerel yönetim veya devlet birşey yapacaksa vade farksız ödeme ile iş yapılırsa işte o zaman bu paraya ev yapılır” dedi.

“Bu paraya mal edilebilir”

Alçı Dekorasyoncular Derneği Başkanı Memik Aktaş, “ Arsaya çok katlı bina yaparak, arsa maliyetini düşürüp bu paraya mal edilebilir. Gaziantep’teki konutların yüksek fiyatlarda olmasının nedeni, arsa fiyatlarının yüksek oluşu ve bazı şirketlerin çok para kazanma arzusu fiyatları abartılı yükseltiyor” dedi.

(S.Öztürk)

0 Yorum:

Yorum Gönder

* Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır *

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa