27 Mart 2014 Perşembe

Gaziantep Suriyeliler Şehri Oldu

Sırtlarında bohça, ‘bir umut’la yaşam mücadelesi...Nüfusundan daha fazla Suriyeli barındıran Kilis’ten ‘ bir umut’ diyerek yollara düşen Suriye uyruklu insanlar, ilk olarak Gaziantep’i tercih ediyor. Sırtlarında bohçalarla ve ellerini hiç bırakmadıkları çocuklarıyla göçebe hayat yaşamaya devam eden bir çok Suriye uyruklu insanlar, yaşam mücadelesi için farklı şehirlere göç ediyorlar.

Kilis Garajında esnaflık yapan vatandaşlar, Suriyelilerin bir çok hayallerle buraya geldiğini ama hayal ettikleri gibi iş olanakları bulmadıklarını dile getiriyor. Ev ve iş sıkıntısı çok çektiklerini aktaran esnaflar, her gün Kilis’ten Gaziantep’e yoğun işçi akını olduğunu kaydediyor.

“Umut ettikleri hayatı yaşayamıyorlar”

 Kilis Garajında bulunan Butik Oteller,  konuk olarak Suriyeli ve Iraklı insanları ağırladıklarını söylüyor. Suriyelilerin geçici bir süre için kaldıklarını belirten bir Butik Otel işletmecisi, “ Otelimizde Suriyeli müşterilerimiz çok fazla. Ama hepsi geçici sürede kalıyor. Paraları bitene kadar burada yaşıyorlar. Paraları bittikten sonra çıkmak zorunda kalıyorlar. Ev ve iş bulanlar güler yüzle otelimizden ayrılırken, barınacak yer bulamayan ve parası kalmayan müşterilerimizde ellerinde bavul maalesef sefalet hayat yaşıyorlar. Bir çoğu umut ettikleri hayatı yaşayamıyorlar.” dedi.

“Elimizden geldiği kadar hoşgörülü davranıyoruz”

Kilis Garajında esnaflık yapan bir vatandaş, “ Allah kimsenin ülkesine savaş vermesin. Elimizden geldiği kadar hoşgörülü davranıyoruz. Ama bazen kavga oluyor. Sağ olsun Emniyet Müdürlüğümüz hep burada geziniyor ve güvenliği alıyor.  Esnafla ve vatandaşla güzel ilgileniyor. Yabancı uyruklu kişilerin sorunlarını çözüyorlar. Güvenliğimiz eksik olmuyor.” diye konuştu.

“Bakıma ihtiyacı olan bir çok Suriyeli çocuk görüyoruz”

Kilis Garajında esnaflık yapan başka bir esnaf, “ Bu Suriye akını ne zamana kadar devam edecek bilmiyoruz. Endişeli gözlerle bakarken bir yandan da onlara yardımcı olmaya hoşgörülü davranmaya çalışıyoruz. Bir şehir için bu kadar göç çok fazla. Çok göç demek çok sıkıntı demektir. Umarım barış ve huzur içinde hep beraber yaşarız. Kilis Garajına tepeden kuş bakışı bakılsa ne demek istediğimiz çok iyi anlaşılacak. Kilis Garajı Suriyeliler dolu bir cadde. Sağlıklı gözükmeyen bakıma ihtiyacı olan bir çok Suriyeli çocuk görüyoruz. Allah yardımcıları olsun. Bir an önce barış istiyoruz.” şeklinde konuştu.

(M.Türkmen)

0 Yorum:

Yorum Gönder

* Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır *

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa