19 Mayıs 2014 Pazartesi

Altın fiyatları, çeyrek altın ne kadar 19 Mayıs 2014 Pazartesi

Altın fiyatları, çeyrek altın ne kadar olacak ?Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginliğin etkisiyle dün son üç haftanın en yüksek seviyesini gören ve 1.300 doların üzerinde dengelenen altının ons fiyatı yatay seyrediyor. Dün güne 1.300 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı Rusya ile Ukrayna arasında yükselen tansiyonun güvenli liman varlıklarına yönelik talebi artırmasıyla son üç haftanın en yükseği olan 1.315 dolara kadar çıktı ve bu seviyeyi yukarı yönlü kıramamasının ardından 1.310 dolar seviyelerinde dengelendi.

     Analistler, Çin'den gelen olumsuz veriler neticesinde Çin'in fiziki altın talebinin zayıflamasına rağmen Ukrayna'daki jeopolitik tansiyonun altın fiyatlarına yukarı yönlü destek olmaya devam ettiğini belirtiyor. Piyasaların hafta boyunca Ukrayna'dan gelecek haberler ile Çin verilerini de dikkatle izlemeyi sürdüreceklerini kaydeden analistler, jeopolitik risklerin her ne kadar yukarı eğilimi desteklese de altında istenilen talebin oluşmadığını dile getiriyor. Düğün sezonunda cirolarını neredeyse ikiye katlayan kuyumcuların, 1 Şubat itibariyle yürürlüğe giren ve taksiti tamamen kaldıran düzenleme sonrası geçen yıla göre satışlarında yüzde 60'lara varan bir düşüş olduğu belirtildi. Tabi yasak sadece kuyumcuları etkilemedi. Taksitle altın alamayan vatandaş da takı tercihinde değişiklik yapmak zorunda kaldı. Birikmiş toplu parası olmayan vatandaş ya alacağı altının gramajını düşürdü, ya da altın takmaktan vazgeçerek takı olayını para ile geçiştirmeye başladı.

    Fiyatlar erken saatlerde 1,309.20 dolara kadar çıkarak 7 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının ilk etkileri en son alınan verilerde de net bir şekilde görüldü. Bankalar Arası Kart Merkezi'nden alınan verilere göre yasak öncesi kredi kartlarıyla 806 bin liralık altın alışverişi yapılırken, bu rakam 1 Şubat sonrası 1 ayda yüzde 40'a varan gerilemeyle 600 bin liraya kadar düştü. Kuyumcular ise; yasağın kalkmaması halinde bu rakamın düğün sezonu diye tabir edilen Mayıs-Eylül ayları arasında iki katına kadar çıkacağını tahmin ediyor. Öte taraftan yasak sadece kuyumcuları etkilemiyor. Taksit yasağı yüzünden akrabasına dostuna destek olmak için tam altın, bilezik gibi fiyatı 500 TL'den başlayıp 3-5 bin TL'ye kadar çıkabilen takılardan birini alıp takmanın planı yapan vatandaş da tercihinde değişiklik yapmaya başladı. İstanbul'un farklı bölgelerindeki kuyumcu esnafı ile yaptığımız görüşmelerde satışlarının büyük bir bölümünün kredi kartları üzerinden gerçekleştiği için satışlarında yüzde 60'lara varan düşüşler yaşandığını belirten sektör temsilcileri vatandaşın takı tercihinde geçen yıla göre çok ciddi bir değişiklik olduğunu da ifade etti. Taksit yasağı getirildikten sonra vatandaşın nakit veremediği için alım gücünün otomatikman düştüğünü dile getiren kuyumcu esnafı, takı işinin keyfe keder bir alım olduğunu o yüzden de vatandaşa bir anda ''2 bin TL ver'' dendiğinde öyle bir parayı kimsenin o an çıkartıp veremediğini ancak taksitle bu rakamın belli bir zaman dilimine eşit bölünmesi halinde alımların gerçekleşebildiğini söyledi.

0 Yorum:

Yorum Gönder

* Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır *

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa